Znáte recept na zelený hrášek na smetaně?

Na talíři vařený brambor, hrášek a volské okoJá vařím zelený hrášek často a ráda, vždyť k jeho přípravě stačí zhruba čtvrt hodinky. Je to zdravé zeleninové jídlo, které milují děti i všichni příznivci zeleného hrášku, který nepatří mezi luštěniny, ale mezi zeleniny.
Teprve nedávno jsem s překvapením zjistila, že některé mé kamarádky ani neví, jak dušený nebo zadělávaný zelený hrášek uvařit. Přitom některý mladý hrášek je tak slaďounký a dobrý, že k němu ani není třeba přidávat sladidlo nebo cukr. Úplně stejným způsobem připravuji hrášek čerstvý i hrášek mražený, ale hrášek sterilovaný i s nálevem jen ohřeju a přidám kvedlánek. Mouka v kvedlánku se pak vždy musí provařit.

Jak na to: Hrášek nasypu do kastrolu s nepřilnavým dnem, přidám sůl a hrnek vody. Dusím pod pokličkou jen 5 minut. Mezitím si připravím kvedlánek, a to tak, že v půl hrnku studené vody kvedlačkou rozkvedlám 2 lžíce mouky. Kvedlánek přiliju k dušenému hrášku a dále za stálého míchání na mírné teplotě dusím dalších 10 minut. Poté udušený měkký hrášek dochutím podle chuti solí, šťávou z citronu nebo špetkou sladidla. Do hotového pokrmu přidám nakonec zakysanou smetanu a ještě minutu povařím. Smetana se dá dobře nahradit kouskem másla.

Co na to: 400g čerstvého nebo mraženého zeleného hrášku, 2 lžíce hladké mouky, 1 plná lžička soli, 150g kysané smetany s tučností 10%, 1 lžička sladidla, půlka citronu.

Dušený zelený hrášek chutná dobře s vařeným bramborem a kouskem dušeného masa, hovězího nebo vepřového. Ale častěji na místo masa volím natvrdo vařené vejce nebo vejce na způsob volského oka. Je to rychlý bezmasý pokrm vhodný třeba na jednoduchou večeři. Toto množství hrášku stačí pro 4 osoby. Zkuste tak rychlý recept!
Vaše
1 porce=1/4: 696kJ, 168kcal, 19.6g sacharidů

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasé, Zeleninové pokrmy se štítky Bezmasé, Zeleninové pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>