na talíři fazolky na smetaně s bramborem a smaženým vejcem

na talíři fazolky na smetaně s bramborem a smaženým vejcemZelené fazolky na smetaně jsou pokrm vynikající a zdravý jen za předpokladu, že jsou fazolky uvařeny správným způsobem. Fazolky si po uvaření musí ponechat svěží zelenou barvu, a pak mají lákavý vzhled a jsou chutné.
Většinou používám zelené fazolky mražené, které jsou už očištěné a podle mého názoru čerstvé.

Suroviny: Fazolkové lusky čerstvé 500g nebo mražené 450g, 2 lžičky soli, 3 lžíce hladké nebo polohrubé mouky, špetka mletého pepře, 200ml kelímek zakysané smetany (12% tuku), citronová šťáva z půlky citronu, sladidlo podle chuti (2 lžičky).

Postup: Fazolky by měly být oprané, zbavené dlouhých stopek, a pokud jsou lusky dlouhé, překrojím je napůl. Pak dám vařit vodu na fazolky a přidám do ní lžičku soli.
Do vařící vody vhodím fazolky a až voda začne vřít, vařím přesně 5 minut. Poté musím fazolky rychle ochladit. Obsah hrnce scedím a fazolky zaliju ledovou vodou, nejlépe vodou studenou doplněnou kostkami ledu. Uvařené fazolky nechám v chladnu.
Pak připravím omáčku. V půl hrnku vody rozkvedlám hladkou mouku a obsah vyleju do 3/4 litru studené vody. Přidám 2 lžičky soli a mletý pepř. Za stálého míchání hustou omáčku vařím 10 minut. Nakonec vmíchám kelímek zakysané smetany. Omáčku podle chuti dosolím nebo dosladím sladidlem, a vložím do ní povařené fazolky. Vše ještě krátce povařím a po odstavení okyselím citronovou šťávou.

Zelené fazolky na smetaně se dají jíst s bramborovou přílohou třeba i bez masa, jen tak nebo s vejcem. Nebo k nim udusím kousek masa, nejlépe hovězího. Uvedené množství surovin je pro 4-5 osob. Tak dobrou chuť milovníkům fazolek!

1 porce=1/5: 521kJ, 124kcal, 14.8g sacharidů