lilkový dort

nakrojený lilkový dortPřed několika lety jsem našla recept na lilkovou šarlotku na webu Labužník. Zkusila jsem ji podle uvedeného návodu připravit, a lilkový dort – šarlotka mi zachutnal. Byl jen na můj vkus a potřeby trochu mastnější.
Po letech jsem dostala na lilkový dort chuť. Postup jsem vylepšila a zjednodušila, když jsem lilek opekla na plechu s minimálním množstvím oleje, omáčku z rajčat jsem nahradila hotovým rajským protlakem slabě ochuceným a zředěným. Lilkový dort neobsahuje sůl, sacharidy jsou obsaženy převážně jen v rajském protlaku a cibuli. Problémem by mohlo být vybrat formu na pečení, která nemá velký průměr. Šarlotkovou formu lze nahradit středně velkým litinovým kastrolem o průměru 16 cm, jak to dělám já.

Suroviny: 2 velké lilky (celkem cca 1,2kg), 250g kvalitního bílého jogurtu, 115g rajského protlaku, 1-2 stroužky česneku, 1 menší cibule, tymián, 3 lžíce oleje.

upečený lilek na plechuPostup: Lilky omyju a konce odříznu. Poté lilky nakrájím napříč na plátky silné asi půl centimetru. Větší mísu nebo síto vyložím papírovým ubrouskem, na ubrousek rozložím kolečka lilku, pak kolečka přikryju dalším ubrouskem a na něj kladu opět další kolečka lilku a tak dál, až jsou oba lilky nakrájené a všechny plátky se suší mezi vrstvami ubrousků.
Lilky nechám vypotit alespoň hodinu. Potom zapnu pečicí troubu, dva plechy na pečení vystelu pečicím papírem a odpočinutý lilek dávám na v jedné vrstvě na pečicí papír. Velké plátky lilku přitom překrojím napůl, z toho alespoň několik plátků lilku nechám vcelku. Ze dvou lilků mi vyjdou dva plechy lilkových plátků. Plátky rozložené na plechu slabě potřu štětcem namočeným v oleji, postačí na to 2 polévkové lžíce olivového oleje. Potom lilek na plechu vložím do trouby a peču při teplotě 200o C 10 minut, poté plátky obrátím a dalších 10 minut opeču z druhé strany. Opečený měkký lilek nechám zchladnout. Mezitím na lžíci oleje zpěním jemně nakrájenou cibuli a česnek, přidám rajský protlak, tymián a trochu vody, aby vznikl hustější krém.
Nyní už jen schází vyložit připravenou formu na dort pečicím papírem a do ní naskládat všechny suroviny. První vrstvu dortu bude tvořit pečený lilek, celý plátek lilku umístím na střed, kolem naskládám poloviny plátků tak, aby se mírně překrývaly. Vrstvu lilku pomažu rajčatovým krémem a přikryju další vrstvou lilku. Tuto vrstvu pomažu hustým bílým jogurtem. Pak bude následovat opět lilek, rajský protlak, lilek, jogurt, lilek a nakonec rajský protlak.
Naplněnou formu vložím do trouby vyhřáté na 180o C, povrch přikryju pečicím papírem a peču 45 až 50 minut. Upečený dort nechám vychladnout a podávám vychlazený buď s trochou uvařených těstovin nebo s čerstvým pečivem.

Škoda jen, že lilkový dort se nedá dělat moc často, pokud nemáte dost jedlíků – milovníků lilku. Tento recept na rozdíl od podobných lilkových jídel nepoužívá drahou nebo tučnou sýrovou náplň, ale jen obyčejný a zdravý bílý jogurt. Když pojídám vychlazený dort z lilku v parném létě, jsem přesvědčena, že podobné jídlo bylo předkládáno jako pokrm bohům na bájném Olympu.
Vaše

1 porce=1/5: 910kJ, 217kcal, 31g sacharidů