Gluláš z hlívy ústřičné

Guláš z hlívy ústřičné na talířiMůj bratr jezdí služebně často do místa, kde je prodejna pěstírny hub. To mi pak můj hodný bráška vždycky přiveze hlívu nebo žampiony, právě sklizené čerstvé houby. Pak přemýšlím, co houbového zase uvařím. Tentokrát jsem dostala tašku hlívy, a rozhodla jsem se udělat guláš z hlívy.
Hlíva ústřičná je nazývána elixír věčného mládí. Obsahuje totiž prospěšné betaglukany i vitamíny B, C, D, K,  železo, zinek, draslík, sodík, selen, aminokyseliny, proteiny  a vlákninu. Betaglukany z hlívy jsou přírodním prostředkem posilujícím imunitu organismu.
Guláš z hlívy je bezmasý pokrm, takže je velmi vhodný pro vegetariány i pro celiaky. Pokud je připraven na dobrém cibulovém základu, není třeba ho zahušťovat moukou. A víte, že mletá paprika je koření, kterým je dobré šetřit, protože obsahuje zhruba 50% cukrů? Hodně cukrů, bohužel, obsahuje i cibule.

Postup: Nejprve hlívu zbavím tlustých a tvrdých nožiček, které odložím stranou a zmrazím na další využití, třeba na karbanátky. Zbude asi půl kila hlívy, jemné kloboučky, které nakrájím nadrobno. Pak je na sítku promyju pod tekoucí vodou a nechám okapat.
Základ na guláš připravím podobným způsobem, jako dělám hovězí guláš. V kastrolu rozpálím sádlo nebo olej, přidám jemně nakrájenou cibuli, utřený česnek a vše opeču dozlatova. Poté přiliju půl hrnku vody, a cibuli dusím asi 7 minut, abych ji mohla znovu podlít vodou a opět dusit. Celkem tak dusím cibuli a ještě jednou podleju vodou asi půl hodiny, až cibule změkne a vytvoří kaši. Když se voda vydusí, přisypu mletou papriku, vše promíchám a přidám okapanou a nakrájenou hlívu. Hlívu s paprikou restuji 5-10 minut, přidám pepř, sůl a kmín. Až hlíva pustí šťávu, míchám, aby se šťáva vydusila. Potom přiliju hrnek vody nebo vývaru, a dusím pod pokličkou asi 10 minut. Poté vyzkouším, je-li hlíva měkká, případně přiliju ještě další hrnek vody nebo vývaru a opět dusím, až je hlíva dostatečně změklá.

Ingredience: 750 g hlívy ústřičné, 250 g cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého pepře, 1 necelá lžička soli, 70g vepřového sádla nebo oleje.

guláš z hlívy s těstovinamiGuláš z hlívy se dá posypat čerstvě nakrájenou cibulí. Jako příloha se k pokrmu hodí knedlík, těstoviny, noky nebo čerstvý chléb. Jsou to 4 porce guláše z hlívy.
Tak dobrou chuť!
1 porce BEZ PŘÍLOHY =1/4: 799kJ, 191kcal, 17g sacharidů