Brokolice zapečená se sýrem

BrokoliceZapecenaBrokolice zapečená se připravuje podstatně déle, než brokolice vařená. Proto ji dělám většinou k obědu, když mám více času a mám chuť na bezmasé zeleninové jídlo. Brokolice zapečená se sýrem je pokrmem složeným z velké části z potravin s nízkým glykemickým indexem a nízkým obsahem sacharidů.

Postup: Brokolici uvařím ve slané vodě tak, aby si uchovala pěkně zelenou barvu. Poté si připravím pekáč, který vymažu kouskem másla a vysypu trochou strouhanky. Pak uvařím bešamelovou omáčku.
Příprava omáčky: Z mouky a oleje upražím jíšku, do horké jíšky naliju 1/2 l mléka a směs vařím za stálého míchání asi 30 minut, až vznikne hladká omáčka. Přidám sůl, pepř a muškátový květ. Pak omáčku nechám chvíli vychladnout a vmíchám do ní 2 žloutky a 100g strouhaného eidamu. Uvařenou brokolici rozložím na vymazaný pekáč, poliju omáčkou a posypu zbytkem strouhaného sýra. Zapékám ve středně vyhřáté troubě asi 30 min.

Suroviny: 1 menší brokolice (500 g), 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 1/2 l nízkotučného mléka, 1 lžička soli, mletý pepř, muškátový květ, 150 g nízkotučného eidamu, 2 žloutky, máslo a strouhanka na vymazání pekáče.

Brokolice zapečená se sýrem je dobrá s vařeným bramborem, ale i bez přílohy, záleží na tom, jak vysoký příjem energie dostat do těla. Jsou jí 3 porce k obědu či k večeři!!
Dobrou chuť!   Vaše

1 porce=1/3: 1491kJ, 355kcal, 19.9g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasé se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *