Salat z Nice naservírovaný v jídelní misce spolu s pečivem

Salat z Nice naservírovaný v jídelní misce spolu s pečivemJeště jsem nenapsala, že jsem velkou vyznavačkou Francie a francouzské kuchyně. Miluji Francouze a jejich přístup k jídlu a vaření a sbírám francouzské recepty. Na zeleninový salát z Nice jsem se už dlouho chystala, protože na všech obrázcích vypadá salát Nicoise vždy úchvatně. Z jeho přípravy mě odrazovalo velké množství potřebných surovin.
Tento salát mají na jídelníčku všechny velké restaurace na celém světě a základem receptu na salát z Nice jsou v oleji naložené sardelky, ančovičky nebo tuňák, vařená vejce, černé olivy a nepostradatelné jsou zelené fazolkové lusky. Dále se přidávají další druhy zeleniny a často i vařené brambory. Já jsem čerstvou zelenou fazolku na salát v zimě pochopitelně nesehnala, využila jsem tedy zeleninu, která byla.

Můj postup: Všechnu zeleninu jsem omyla, očistila a nechala okapat. Pak jsem začala s přípravou kompaktních zelenin. Ředkvičky jsem nakrájela na čtvrtky, papriku na proužky, rajčátka na poloviny, okurek na půlkolečka, pórek najemno. Vše jsem v míse pokapala olejem, octem, okořenila solí a pepřem a promíchala. Připravenou směs jsem nechala asi dvě hodiny vychladit. Mezitím jsem dala vařit vejce natvrdo a nechala je vystydnout. Poté jsem na větší kousky nakrájela okapaný římský salát.
Těsně před podáváním jsem do vychlazené zeleniny lehce vmíchala římský salát a směs jsem rozdělila do misek. Povrch salátu v miskách jsem ozdobila čtvrtkami vařených vajec, rozkrájenými ančovičkami a olivami.

Suroviny na salát z NiceMoje ingredience na salát: 6 kusů ředkviček (100g), 1 červená silnostěnná paprika (200g), 200g třešňových rajčat, půlka čerstvé okurky (150g), kousek pórku (20g), 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, ½ lžičky soli, ½ lžičky mletého pepře, 3 vařená vejce, 100g konzerva ančoviček (nebo sardinek), 50g černých oliv, půl hlávky římského salátu.

Salát z Nice je dobré udělat tehdy, když máte větší část potřebných surovin náhodou po ruce nebo když čekáte hosty. Hotový salát správně naservírovaný je totiž velmi efektní. Salát se podává s čerstvým pečivem a sklenkou červeného vína a toto množství je pro 4 osoby. Kdo chce zhubnout, množství pečiva si hlídá.
Salát má opravdu atraktivní vzhled, co říkáte?
Vaše
1 porce=1/4: 931kJ, 222kcal, 7.6g sacharidů