Zeleninová rýže

Zeleninová Rýže na talíři ozdobená limetkouZbyla vařená rýže a na sladkou rýžovou kaši není chuť, maso v konzervě na rizoto nebo zbytky vařeného jsem neměla. Co teď? Nezbývá než využít zásoby zeleniny, a zkombinovat ji se sáčkem vařené rýže. A to je základ pokrmu zeleninová rýže.
Vysoký glykemický index rýže kompenzuje v tomto pokrmu množství zeleniny, přídavek orientálního koření činí pokrm chutným a dobře stravitelným. Málo kalorická zelenina obsahuje spoustu vlákniny, takže zeleninová rýže je bezmasý pokrm se skvělou nutriční hodnotou.

Příprava zeleniny na pánviPostup: Rýže už je uvařena, zbývá jen připravit zhruba 700g směsi zeleniny. Vydlabanou dužninu dýně nakrájím na drobno. Pokud nemám dýni k dispozici, nahradím ji menším množstvím mrkve nebo lilku. Papriky očistím a nakrájím na nudličky. K zelenině je možné přidat i kousek celeru nebo čerstvou malou cuketu.
Poté do hluboké pánve wok naliju olej a osmažím orestovaná zelenina s přídavkem vařené rýžedosklovita nahrubo nakrájenou cibuli a posypu ji kořením curry. Někdy přidám najemno nakrájené stroužky česneku nebo kousek nakrájeného kořene zázvoru. Nakrájenou dužninu z dýně přihodím do pánve a asi 10 minut restuji. Pak přidám lžičku soli, lžíci sójové omáčky, lžičku worčestru a nudličky červené a zelené papriky. Směs podusím ještě 5 minut, mezitím na ni rozdrobím uvařenou rýži. Dochutím podle potřeby ještě trochou sójové omáčky a worčestru, promíchám a po chvilce je zeleninová rýže hotova.

Suroviny: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule (140g), lžička koření curry, 400g dužniny oranžové dýně (nebo lze nahradit 300g mrkve nebo lilku), 1 velká červená zeleninová paprika 150g, 1 silnostěnná paprika zelená 150g, 1 lžíce světlé sójové omáčky, lžička worčestru, asi 1 lžička soli, 1 sáček=100g syrové rýže parboiled (350g vařené rýže), nať tymiánu nebo koriandru, 1 limetka nebo citron.
PODLE CHUTI: 2 stroužky česneku, asi 2 cm kořene zázvoru.

Zeleninová rýže, podobným způsobem připravovaná v Asii , se podává ozdobená čerstvými lístky koriandru nebo tymiánu a plátky limetky nebo citronu. Chutná nejen vegetariánům a může sloužit i jako příloha. Z tohoto množství se nají 4 strávníci.
Vaše

1 porce=1/4: 897kJ, 214kcal, 37g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasé, Zdravá výživa, Zeleninové pokrmy se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *